יום שבת, 29 בפברואר 2020

יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 24


יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 24

מרחק: 5.42 קילומטרים. 
זמן: 26.43 דקות.  
קצב: 4:56 דקות לקילומטר.
דופק ממוצע: 134.
מסלול: חוף מציצים וחזרה.
הערות: מחר המרתון

12 שנה אני רץ מרתונים. בזמן הזה נפטרנו מהחוטים של האוזניות, נעלי הריצה ירדו למשקל נוצה, וכל התפיסות המקובלות בנוגע לחימום, למתיחות, ליציבה ולאורך הצעדים השתנו. אפליקציות החליפו את יומני הריצה שאנשים מילאו בכתב יד, שבילי ריצה מסומנים נסללו בכל חור נידח בעולם, ומחסום שתי השעות נפרץ. אבל את מספר החזה עדיין מחברים בארבע סיכות ביטחון לחולצה. אני חושב שגם במרתון שייערך על המאדים, אחרי שכל המשתתפים יירדו מספינת החלל, הם יצטרכו למתוח את החולצה בשתי הידיים, ואז להחזיק את הסיכה הפתוחה בשיניים, ואז לנסות לחבר אותה דרך פינת המספר בלי שהחולצה תתקווץ' קודם. ואז הם יגלו שהסיכה עברה עד לגב החולצה, ויצטרכו להתחיל מהתחלה.
*
נשארה פחות מיממה למרתון. הפציעות, העייפות, המתח, הריצות הארוכות והקצרות, החשש שהמרתון יבוטל, הדיכאון והאופוריה – הכל מאחור. קניתי ארבעה ג'לים לדרך, בטעמי תות-בננה, קפה, מלון מלוח ולימודנה (לפחות זה מה שכתוב על האריזות. האמת היא שלכולם יש את אותו טעם מתוק-דוחה ומרקם של גריז מכונות). לאורך היום אני אקפיד לשתות מים, בערב אני אוכל פסטה. אחרי העבודה אני אסדר שירים על נגן המוזיקה שלי (פעם אחרונה שהשתמשתי בו היתה במרתון טבריה, ואתמול בדקתי בריצת הבוקר שהוא עובד), אסדר את הבגדים למחר ואכניס את צ'יפ מדידת הזמנים לנעליים. השגרה הזו, שנראית פחות או יותר אותו דבר כל שנה, מרגיעה אותי.

הדבר שאני הכי אוהב במרתון תל אביב זה העובדה שהוא כל כך קרוב לבית. הזינוק קצת מאוחר לטעמי (שבע בבוקר), אבל זה אומר שאני יכול לקום בנחת ולהגיע לגני יהושוע על אופניים. בדרך כלל אני לא ישן כל כך טוב בלילה לפני הריצה מרוב התרגשות ולחץ, ואני מתעורר שוב ושוב, במיוחד בשעות האחרונות.
*
ברוב המירוצים שלי ניסיתי לשמור על אותו קצב לאורך כל המירוץ. הכנתי לי צמיד קטן עם הספליטים (הזמן שאני אמור לעבור כל קילומטר), וניסיתי לעמוד בהוראות שלו. בשני המירוצים האחרונים קרעתי אותו בעצבים איפשהו באזור הקילומטר ה-35, כשברור היה שצברתי פיגור ואני לא אעמוד בזמן המטרה. משם הריצה הפכה עינוי, כי הייתי צריך לדרבן את עצמי קדימה גם כשידעתי שאני לא אתקרב לתוצאה שרציתי.

הפעם אני אנסה לרוץ נגטיב ספליט, כלומר לרוץ את החצי הראשון של המירוץ לאט יותר מאשר את החצי השני. את החצי הראשון של המרתון אני מתכוון לרוץ בקצב של 4:59 דקות לקילומטר, או 3:30 שעות למרחק הכולל. זה פחות או יותר התוצאה שבה סיימתי בשנים הקודמות, אבל אני מעריך שאני בכושר יותר טוב השנה. באזור הקילומטר העשרים אני צריך להגביר את הקצב בעשר שניות לקילומטר. אם אני אצליח, אני אסיים את המירוץ ב-3:26 שעות. אם אני ארגיש ממש טוב, אולי אני אצליח להגביר בעוד עשר שניות בקילומטרים האחרונים, ואז לרדת מ-3:25 (משהו שלא הצלחתי לעשות כבר חמש שנים). ואם אני ארגיש רע, אני אוכל להישאר באזור ה-3:30, שזה יהיה מאכזב אבל לפחות לא הידרדרות. וכל זה בהנחה שלא יהיו פציעות, תאונות, החלקות, הקאות, התייבשויות – כל אותם דברים שיכולים לשבש הכל לאורך הריצה. במרתון הכל יכול לקרות, ומחר צפוי להיות די חם אחרי עשר בבוקר.
*
אני מקווה להעלות פוסט סיכום על המרתון ביום שבת, אבל יש לנו רצף של אירועים חברתיים וייתכן שזה יקרה רק במהלך השבוע הבא. בינתיים תודה רבה לניצן חורש, עורך "דה באזר" ששכנע אותי לכתוב את הסדרה הזו, שהכריח אותי לצלם בדרך, שקרא ושערך; ולמקים "דה באזר" רונן דורפן שאחרי שנים של טינופים על כתיבת ספורט מהסוג הזה, התחיל לרוץ בעצמו ואפילו כתב על זה. תודה לשותפתי לעבודה ע' שכבר מתה שהמרתון יהיה מאחורינו, לאחותי ולאחי שכבר שנים מלווים איתי את עניין הריצה, וכמובן לד', שבזכותה הכל. תודה מיוחדת לקוראים ולמגיבים: לדרור הסטלן, לגיא, לנחשון, אבישג, אמיתי, עומר, צביקה, הולדן, כרמי, ארז, נינה, דובי, גור, יהודה, וכל האחרים שעודדו, שלחו עצות ומאמרים והפיצו. אתם הייתם קבוצת הריצה שלי בחודשים האחרונים, שדחפה אותי במשברים ובעליות. ועכשיו חפרנו מספיק, נשאר רק לרוץ.

יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 23 – ספיישל קורונה


יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 23 – ספיישל קורונה

מרחק: 17.55 קילומטר  
זמן: 1:26:47   
קצב: 4:57 דק' לקילומטר  
דופק:   145  
מסלול: הנמל ופארק הירקון  
הערות: האם הכל היה לשווא?

זה היה אמור להיות פוסט ההכנה האחרון למרתון תל אביב, אבל איך שעמדתי לכתוב אותו הגיעו הידיעות על הבקשה של שר הבריאות להורות על ביטול האירוע, בגלל וירוס הקורונה. כרגע אין החלטה אבל כמו שאני מכיר את השתלשלות הדברים בישראל, ברגע שרעיון כזה על השולחן, אין לאף אחד אין את האומץ לומר לו לא, ואם הייתי צריך להמר אז זה פיפטי-פיפטי במקרה הטוב.

המחשבה שאחד הרצים מחו"ל ידביק את משתתפי המרתון היא מופרכת בעיני, במיוחד שאין מקרי הידבקות באפריקה ואין רצים מאיראן בתחרות. תמיד גם אפשר לחקות את מארגני מרתון טוקיו, שוויתרו על השתתפות הזרים אבל ערכו את המירוץ בהשתתפות המקומיים. מצד שני, ברור גם שאני מדבר מהפוזיציה. אחרי שישה חודשים של אימונים ו-2,000 קילומטרים בשבילים ובדרכים, מאוד חשוב לי שהמרתון הזה יקרה, ושהוא יקרה ביום שישי הקרוב. אחרי כל הדיבורים על ריצה ב-22 פוסטים שכתבתי כאן (קישור אליהם בתגובות), ביטול יהיה חתיכת אנטי קליימקס מעליב ומגוחך.

כבר עמדתי לפני ביטולים של מרתונים בעבר, אבל לא אחרי שהתאמנתי כל כך קשה. השוויתי את הנתונים של הריצות האחרונות שלי לאלו של שנה שעברה, וראיתי שאני בקצב מהיר יותר ב-10-15 שניות לכל קילומטר השנה. ביום שבת יצאתי לריצה האמיתית האחרונה לפני המרתון, וסיימתי 17 קילומטרים בפחות מחמש דקות לקילומטר, בלי מאמצים מיוחדים. אני מרגיש שלא הייתי בכושר כזה טוב כבר הרבה שנים, ואפילו דחייה של המירוץ בחודש תשבש הכל מבחינתי. אני גם רוצה כבר לסיים עם תוכנית האימונים הזו ולחזור לרוץ מעט, חמישה-שישה קילומטרים ביום, כמו בן אדם נורמלי וכמו שממליצים הרופאים.
*
מאז שהתחלתי לרוץ באופן סדיר חמש פעמים בשבוע, בחודש אוגוסט האחרון, החסרתי רק שלוש ריצות. עמדתי בכל היעדים שלי, חוץ מזה שחשבתי שאני אעשה כמה שבועות של יותר מתשעים קילומטרים, ובפועל הגעתי רק לשבוע אחד כזה, ואז התחלתי בהורדת נפח לקראת המירוץ.

אני לא עובד עם תוכנית אימונים מסודרת ולא עם מאמן אישי, אבל אני די קרוב להמלצות שאפשר למצוא באינטרנט או בספרים. לפני תחילת תוכנית האימונים רצתי באופן קבוע פעמיים-שלוש בחודש, והגעתי למנה שבועית של 30-40 קילומטרים. זה נקרא שלב הבסיס, והוא לא דרש ממני מאמץ מיוחד, כי בינואר הקודם גם עשיתי מרתון.

בחודש אוגוסט עשיתי הרבה אימוני עליות וירידות של עד עשרה קילומטרים, כדי לבנות כח. בחודשים ספטמבר, אוקטובר, נובמבר ודצמבר העליתי באופן שיטתי את המרחקים – גם בריצות אמצע שבוע, וגם בריצות סוף השבוע. שבוע רגיל בתחילת התוכנית כלל שלוש ריצות של תשעה-עשרה קילומטרים בימים שלישי, רביעי וחמישי, עוד ריצה של עשרים קילומטרים בסוף השבוע, וריצת שחרור של שישה קילומטרים ביום א'. בחודש דצמבר הגעתי לריצת שחרור של עשרה קילומטרים, לריצות אמצע שבוע של 12-14 קילומטרים במהירות קצת יותר גבוהה מהרגיל, ולריצת סופש של יותר משלושים קילומטר.

לקראת סוף התוכנית עבדתי על מהירות: בחודש דצמבר התחלתי להגביר קצב באימוני אמצע השבוע, ובחודש ינואר ניסיתי שכל הריצות יהיו מהירות יותר. בריצות למרחקים הבינוניים (עד 15 קילומטר) ניסיתי לרדת מחמש דקות לקילומטר (קצב 12 קמ"ש).
*
האימונים האלו גזלו המון זמן. ההכנה לריצה לוקחת 20 דק. האימון עצמו לוקח בין שעה לשעתיים באמצע שבוע, וכשלוש שעות בסוף השבוע. אחר כך זה בין חצי שעה לשעה של מתיחות, מקלחת וארוחה קלה. ביחד זה יוצא כמו לקחת עבודה נוספת בחצי משרה או יותר. וזו לא סוף ההשפעה של הריצה. כשכמות הקילומטרים והמאמץ החלו לעלות ממש, בחודשים אוקטובר ונובמבר, סבלתי מעייפות גדולה כל הזמן, ומכאבים בכל הגוף, ובמיוחד בברכיים ובמפרקים התחתונים של הרגל, ובגב התחתון. באמצע השבוע היתה לי נפילת מתח קשה לקראת הצהריים, ובסופי שבוע הייתי צריך כמה שעות להתאושש מהריצה. כתבתי על זה הרבה בפוסטים מאותה תקופה. הכאבים עברו במהלך חודש דצמבר, ואני גם פחות עייף. אחד מהסימנים המובהקים של כושר טוב הוא ירידה בזמן ההתאוששות.

יותר מבמרתונים קודמים, הייתי ער השנה לדברים שעל חשבונם מגיעה הריצה. בכל פעם שעברתי בפארק או בחוף על פני משפחות עם ילדים חשבתי שאנחנו עכשיו היינו יכולים לצאת לטיול הזה, אבל אני בחרתי לרוץ. בערב הצטערתי שאני צריך ללכת לישון מוקדם ולא יכול לשבת לפטפט עם ד' או לראות סרט ביחד. למדתי בחודשים האחרונים מה הדברים שקל לי לוותר עליהם כדי להשתפר בריצה (אלכוהול, בילויים, טלוויזיה) ומה הדברים שמבאס אותי להפסיד (וויד, זמן עם המשפחה). העבודה שלי נפגעה הכי פחות כי אני עצמאי ושולט פחות או יותר בלו"ז שלי. בזכות זה היתה לי גם גמישות בנוגע לשעות הריצה, שעזרה כשמזג האוויר הפך אלים.  

הרבה אנשים ששוקלים לרוץ מרתון או לקחת על עצמם אתגר דומה חושבים על ההבטים הפיזיים והבריאותיים של זה, על המוטיבציה שלהם או אפילו על המחיר הכלכלי (למרות שריצה היא תחביב די זול) אבל לדעתי השאלות המהותיות קשורות לדברים שכתבתי עליהם קודם: למידת הזמן הפנוי, לתמיכה שיש משאר בני הבית, לגמישות בסדר היום, ליכולת לישון שבע שעות בלילה. בלי הדברים האלו, האימונים יכולים להפוך למקור בלתי נדלה לתסכולים, מתיחות ואכזבה.
*
את השבוע הקרוב תכננתי כך: אני צריך להתרגל לקום בחמש בבוקר, אחרי שכל הרגלי השינה וההתעוררות שלי, שעליהם עבדתי ארבעה חודשים, נהרסו לגמרי בנסיעות האחרונות לחו"ל. אני צריך להפסיק לעשן השבוע. זה קשה אבל לא בלתי אפשרי. אני ארוץ עוד שתי ריצות קצרות, נראה לי שביום שני וביום רביעי. אולי אצא גם לסיבוב קצר ביום חמישי בבוקר, רק כדי להתרגל להשכמה בשעה של המירוץ. אבל אם אני ארגיש שאני עייף, אני אעדיף לישון יותר. מנוחה חשובה יותר מהאימונים כרגע.

אני צריך להקפיד לאכול טוב, ולא יותר מדי. בימים רביעי וחמישי אני אוכל קצת יותר פחממות לבנות, אבל באופן כללי אני לא רוצה להעלות עוד קילוגרמים לפני המירוץ. אני גם מתכוון לשתות קצת פחות מים מרגיל בזמן המירוץ (יש לי תחושה ששתיתי יותר מדי במירוצים הקודמים, במיוחד לפני הזינוק), ולא לקחת פלאפון איתי אלא רק נגן מוזיקה קטן. הכל בשביל לחסוך עוד כמה גרמים במשקל הכולל. הבעיה היחידה היא שאין לי שירים ב-MP3 להעלות לנגן. עוד נקודה קטנה שצריך לפתור, ושעומדת כרגע בצל לעומת הספק בנוגע לקיום המירוץ עצמו.

תכננתי שזה יהיה הפוסט האחרון לפני המרתון, ושבו אני אעדכן בנוגע לתוכניות שלי לריצה עצמה. אבל כרגע אני לא כל כך בטוח שהאירוע יתרחש בכלל, ואני מוטרד מדי מהמחשבה על זה בשביל להתעסק בספליטים ובקצב. אם המרתון באמת יתקיים, אני אעלה פוסט קטן נוסף ביום חמישי לסיכום הסדרה וההכנות. כמובן שיהיה גם פוסט לסיכום המירוץ ביום שבת. אם המרתון יתבטל, אני אעדכן את הקוראים בהחלטות שלי אחרי שאגמור להתחרפן מזעם ומאכזבה.


יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 22


יומן ריצה 2 – נועם שיזף - פוסט מספר 22


מרחק: 16.44 ק"מ.   
זמן: 1:22:13 ש'.   
קצב: 5:00 דקות לקילומטר.  
דופק ממוצע: 139.
מסלול: פרוספקט פארק והרחובות המובילים אליו.
הערות: קור כלבים

אני מתנצל בפני קוראי הסדרה הזו על הפוסט שלא נכתב ביום שבת. הייתי עדיין בדרכים – בדיוק הגעתי מבוסטון לניו יורק, ופשוט לא מצאתי זמן לכתיבה. אבל לא פספסתי אף ריצה – למרות הטיסות הארוכות, הג'ט לג והעבודה, הצלחתי לשמור על חמישה אימונים בשבוע. חסרים לי רק שמונה קילומטרים מתוך ה-25 שהתכוונתי לעשות ביום שבת האחרון. זו היתה אמורה להיות הריצה הארוכה האחרונה לפני המרתון, אבל המעלות צנחו באותו בוקר למינוס שמונה (מרגיש כמו מינוס 13, אמרה האפליקציה בטלפון), ולא רציתי לעשות אימון ארוך כל כך במזג אוויר שאני לא מכיר, שבועיים לפני המרתון. אפילו הצטננות קלה עכשיו יכולה לשבש את כל התוכניות.
החלטתי לרוץ כ-15 קילומטרים אבל בגלל אורך הסיבוב בפרוספקט פארק, סיימתי עם 16.5.

הריצה עצמה הלכה לא רע. לבשתי את החולצה החמה שלי, מעליה חולצה קצרה, ומעליהן מעיל רוח דקיק. ברגליים הטייץ הרגילים הספיקו בהחלט. על הידיים היו לי כפפות צמר, ועל הראש כובע צמר גדול ומסורבל – היחיד שהיה איתי במזוודה שלי. בהתחלה אצבעות הידיים כאבו לי מרוב הקור, אבל הגברתי קצב ואחר כך השתמשתי בכובע בתור שכבה נוספת מעל הכפפות – יד אחת בכל פעם. כשהידיים הפשירו החזרתי את הכובע לראש, וחוזר חלילה. פרט לכך הרגשתי את הקור בעיקר בנשימה, אבל זה היה פחות גרוע ממה שחשבתי. הפארק עצמו היה מלא פחות מבימי שבת רגילים, וגם המקומיים היו עטופים בהמון שכבות – חלק אפילו רצו עם מעילים. גמרתי את הריצה בהרגשה בתחושה גדולה של סיפוק. חציתי עוד גבול.

בלי קשר למזג האוויר, פרוספקט פארק הוא מקום נפלא לרוץ. הסיבוב החיצוני הוא באורך כ-5.4 קילומטרים, ויש הרבה שבילים פנימיים שמאפשרים לקצר או להאריך אותו. העלייה והירידה אינן תלולות מדי וקל לשמור על קצב טוב. לשם השוואה, המסלול ההקפי בסנטרל פארק הוא 10.3 קילומטרים, העליות קשות יותר, ואם מגיעים מכיוון מידטאון, צריך לרוץ דרך המדרכות העמוסות והתנועה האיומה של לב העיר.  

*
חזרתי לארץ ביום שני בערב, וכבר בריצה של יום שלישי ראיתי את השלטים ברחובות סביב הבית שמודיעים שכל רכב חונה יפונה ביום חמישי, ה-27, לקראת מרתון תל אביב שלמחרת. הלב שלי צנח מיד לתחתונים. גם לפני המרתון ה-14 שלי, אני מרגיש חרדה גדולה, שמורכבת מהרבה חרדות-משנה: אני מפחד שמשהו ישתבש בשבוע הקרוב ואני אגיע חולה או חלש למירוץ (פעם הגעתי למרתון אחרי הצטננות. חשבתי שאני מרגיש בסדר, אבל באמצע הרגשתי שאני תכף מתמוטט. אבא שלי רץ איתי קילומטר בישורת האחרונה, ואני חושב שרק בזכותו סיימתי. זו היתה התוצאה הכי גרועה שלי). אני מפחד שלמרות כל האימונים אני אתפוס יום רע ואוציא תוצאה מחורבנת, אני מפחד שיכאבו לי הברכיים ואתקשה להמשיך, ואני גם חושש פשוט משלוש וחצי השעות של המאמץ, ורוצה גם להיות כבר באותו רגע שחוצים את קו הסיום, ומרגישים את החופש המתוק פשוט לעמוד ולנשום בקצב נורמלי. אתמול בערב, לפני השינה, ממש הרגשתי איך הדופק שלי עולה ואני מתחיל להזיע כשאני חושב על יום שישי הבא.

הדרך להתמודד עם העניין הזה היא להזכיר לעצמי שהתאמנתי מצוין הפעם, שכבר עשיתי את התחרות הזו במסלול הזה ממש הרבה פעמים, ושמה שלא יהיה, בעוד שבוע וחצי אני אשכב על הספה בבית ואדע שהכל מאחורי.

לגבי החשש שהתוצאה תהיה גרועה, אין לי פיתרון. אם הייתי חושב שהעיקר ההשתתפות או שהכי חשוב לי לסיים, אז בטח לא הייתי רץ בכלל. "העיקר זו הדרך" זו מנטרה לקונג פו פנדה, לא לריצה הנוכחית. הפעם, במרתון הזה, החלטתי שאני לא מעמיד פנים ומתאמן הכי חזק שאני יכול בשביל להוציא עוד פעם אחד תוצאה טובה, באזורי ה-3:25 שעות, ולא את ה-3:30 שעות הקבוע שהוצאתי בארבעת המרתונים האחרונים. אני אהיה בן 46 השנה, וכבר כמה שנים אני מרגיש את ההידרדרות בכושר, וצריך לעבוד הרבה יותר קשה בשביל תוצאה פחות טובה. במרתון הזה אני מתכוון, רק פעם אחת אחרונה, להיות בן פחות מארבעים.
*
לחלק בתוכנית האימונים שאני נמצא בו עכשיו קוראים טייפר. מדובר בשבועיים-שלושה של הפחתת עומס באימונים עד לחצי מהמנה השבועית הרגילה. פעם היה מקובל גם לאגור קלוריות בימים האחרונים, אבל אני כבר לא בעניין של חגיגות פסטה כל ערב. ממילא אני רץ פחות קילומטרים בכל אימון אז כמות הקלוריות שאני צובר עולה, וחוץ מזה כל קילוגרם שווה יותר משתי דקות בתוצאה הסופית. אני עדיין לא מרגיש את הירידה בעייפות, כנראה בגלל הג'ט לג מהנסיעה לאמריקה, אבל אני מניח שכשאני אהיה יותר רענן, בשבוע הבא, אני גם אחשוש פחות מהמירוץ. עד אז, הכי חשוב זה לא להידבק בשום מחלה.

[יהיו עוד שני פוסטים בסדרה הזו – אחד לקראת המרתון, עם התוכניות ליום המירוץ עצמו. אותו אני מקווה לפרסם כבר בסוף השבוע הקרוב, כנראה ביום שבת. פוסט נוסף יפורסם ביום שבת הבא, ובו נדע סופית האם הכל היה שווה את זה]


המסע הביתה / טראומה והחלמה בטיפול שטח / יום העיון השמיני של התכנית הבינתחומית לטיפול וחינוך שטח



Eco-encounter seminar

לפני שנת 2009 המושג טיפול שטח (Eco-encounter therapy) לא היה קיים כתחום מקצועי.
עם פתיחת התכנית הבינתחומית לטיפול וחינוך שטח בסמינר הקיבוצים בשנת 2010, המושג טיפול שטח הפך למושג מוביל בכל עולמות הטבע, השטח והאתגר בארץ.

התכנית הבינתחומית לטיפול שטח בסמינר הקיבוצים היא ראש חץ בפיתוח והנחלת המודלים התיאורטיים והשפה של טיפול שטח, ניהול שטח, פדגוגית שטח, בריאות הקבוצה, הנחיית קבוצות שטח, תודעה בתנאי קיצון, ובפיתוח קורסים בנושאים אלו.  

במסע ארוך זה של 10 שנות חקר ופיתוח משתתף צוות מרצים ומנחים שלא חששו להיכנס ולפתח שטחי ידע לא מוכרים.

בשנת 2020 התחום המקצועי של טיפול שטח מוטמע בעמותות טיפוליות והומניטריות, באיגודים מקצועיים, במכון מחקר, במכללות, בכנסים מקצועיים ובפרסומים.

אנו יותר מגאים/ות להזמין אותך ליום העיון השנתי המסורתי של התכנית שבו הבוגרים והבוגרות של מחזור 7 יציגו את עבודות הגמר בנושאי טיפול שטח (15 דק' כל נושא) ויצטרפו לקהילת מטפלי השטח.

יום מרוכז זה הוא הזדמנות פז להשתלם במיטב העדכני של טיפול שטח ולהבין את מקומנו כמטפלי שטח בתחומים של טראומה, הורות, גרייה חושית, חניכה ותודעה.  תודעה היא הכל.

להתראות ביום שלישי 24 למרץ (פעמיים כי טוב),
מחזור 7 וצוות התכנית


המסע הביתה
טראומה והחלמה בטיפול שטח
יום העיון השמיני של התכנית הבינתחומית לטיפול וחינוך שטח
מרתון הצגת עבודות גמר של מחזור 7
קמפוס סמינר הקיבוצים  ǀ  יום שלישי 24 למרץ 2020   ǀ   09:30
חלק א  09:30-15:30  אולם 70 (מושבים 1,2,3)
חלק ב  16:00-18:00  אולם 44 (מושב 4 וטקס חלוקת תעודות)
התכנסות וקפה: 09:30
ברכות:  10:00-10:30
דברי נציג מחזור 7:  יהל כרמי

מושב ראשון – טראומה וטיפול שטח:  10:30-11:45
מנחה: גבריאל לדרמן
1.       ג'וליאן רדיאנו – משמעות רגעי מיינדפולנס בטיפול שטח לנפגעי טראומה נפשית
2.       לילך חממי – התמודדות עם פוסט טראומה דרך גלישת גלים
3.       גלי לפיד - טיפול בילדים שחוו טראומה באמצעות השטח - ניתוח יומן תצפית טיפול שטח בעבודה עם ילדים בפנימייה
4.       נועה לוריה – קבוצת שיקום למחלימות מסרטן "טבע ותנועה"
5.       כרמל כהן – צמיחה ממצבי משבר
הפסקת קפה 30  דק'
מושב שני – הורות בטיפול שטח:  12:15-13:30
מנחה: לילך חממי
6.       בני כהן - המסע המקביל - מסעות אישיים עם ליווי המתנהלים במקביל למסע העיקרי
7.       ערן ברטוב – חשיפה לטבע ולשטח כחוויה הורית מתקנת – כלי בארגז הכלים של החונך לקראת יציאה לעצמאות של בוגרי פנימיות נעדרי עוגן משפחתי.
8.       גבריאל לדרמן -  "נטיב הקשר" – מסע טיפולי להורה וילד מתבגר
9.       ראובן תירם – מתבגרים והורים מתגברים – מוח המתבגר וטיפול שטח משפחתי
10.    מיטל שחף - מסיכון לסיכוי במראות השטח
הפסקת צהריים  45 דק'
מושב שלישי – גרייה חושית בטיפול שטח: 14:15-15:15
מנחה: גליה נצר
1.       בת שבע גבע – עמותת פלא בטבע – פעילות להעצמה אישית
2.       אביטל סימון – תרפיה בבוץ לילדי גן ASD
3.       יונדב בן צבי – הנחיית טקסי טבילה
4.       הלל גרדי – שירת העשבים – תרפיה דרך מרעה עיזים
הפסקה 45 דק' ומעבר לאולם 44
מושב רביעי – חניכה ותודעה בטיפול שטח: 16:00-17:00
מנחה: מיטל שחף
5.       אורלי שמחוני, גליה נצר, סילבי דורי – פדגוגית שטח - מסע מתמשך בתוך מסגרת חינוכית של החינוך הממלכתי – התאמה, חשיפה והטמעת כלים של טיפול שטח
6.       ערבה אלתר – "הסיפור שלי" - הפחתת סטיגמה עצמית בקרב מתמודדי נפש, על ידי אימון נרטיבי ושימוש בטבע עירוני של חיפה
7.       דולב מור -  מסע פסיכדלי – הטריפ כמסע דו-כיווני
8.       יהל כרמי  – קפיצת אמונה - מאפייני מסע טיפולי בשטח אל מול מסע תודעתי. - שרטוט קווי דמיון ואבחנה בין השניים. -בחינת מרכיבי ניהול מסע  - יומן תצפית
הפסקה 15 דק'
מושב חמישי – טקס חלוקת תעודות     17:15-18:00

דברי סיכום נציגת מחזור 7 – אורלי שמחוני
חלוקת תעודות לבוגרים/ות

יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 21


יומן ריצה 2 – נועם שיזף - טור מספר 21
מרחק: 15.19 קילומטרים  
זמן 1:17:12  
קצב: 5:05 דק' לקילומטר 
דופק 141 
מסלול: וושינגטון די.סי והפוטומק פארק

וושינגטון הבירה היא עיר בינונית לתיירות ונהדרת לריצה. היא שטוחה, מרוצפת בפארקים ובשבילים, מוארת ומלאה באנדרטאות ומוניומנטים שמתיש ללכת לבקר אבל כיף לרוץ ביניהן.

בגלל הג'ט לג, קל מאוד לקום מוקדם לאימון בארצות הברית. ביום הראשון שלי בעיר התעוררתי כבר בארבע, וחיכיתי עד שבע שהשמש תעלה. התלבשתי היטב ויצאתי, רק כדי לגלות שבחוץ חם ולח יותר מבתל אביב. הזעתי כמו סוס את כל 14 הקילומטרים אבל ירדתי מחמש דקות לקילומטר, בעיקר כי כל מי שראיתי רץ מהר בטירוף, ולא רציתי לבייש את המדינה והציונות מולם. האמריקאים רציניים בצורה מגוחכת בכל תחביב שהם מאמצים, מריצה ועד פארמקלצ'ר.

ביום הבא יצאתי לרוץ בבגדים קצרים אבל הטמפרטורות צנחו בתוך שעה בעשר מעלות וגמרתי את האימון בלי להרגיש את האצבעות. גם הייתי תשוש נורא מחוסר שינה. הג'ט לג אולי עוזר לקום מוקדם אבל בשאר הזמן הוא הורג אותי, במיוחד שאין לי פה וויד אז קשה לי יותר להירדם. מצד שני, זו הזדמנות טובה להתנקות מהחרא הזה לכמה ימים.

ריצה זה עניין של הרגלים, ונסיעות משבשות הכל, ככה שזה לא כזה פשוט לצאת לחמישה אימונים בשבוע. באירופה עוד אפשר לתחזק את הלוז של הבית אבל בארצות הברית הטיסות הארוכות והבדלי השעות כבר הופעים לבעיה. האור עולה פה רק אחרי שבע, וכמו שציינתי, מזג האוויר הפכפך מאוד. בזמן שאני כותב את הפוסט הזה אני מנסה לאגור אומץ לצאת לריצה של 32 קילומטר. בחוץ דמדומים של בוקר ואפס מעלות, שלפי האינטרנט "מרגישות כמו מינוס שתיים". בוושינגטון וגם בניו יורק יש המון ברזיות בפארקים ולאורך שבילי ההליכה והאופניים, אבל במהלך החורף הן מושבתות, כדי שהכפור לא יהרוס את הצנרת. גם זה משהו שצריך לפתור.
*
ראיתי בטוויטר שהמון אנשים צחקו על זה שבמקרה בני גנץ עבר בריצת בוקר ליד הבית הלבן, איפה שהתקשורת הישראלית עמדה באותו יום. אבל האמת היא שיש בזה גם היגיון של ריצה. גם אני עובר כל בוקר ליד הבית הלבן, מהסיבה הפשוטה שהוא והגנים שמשני צדיו הם כמו אצבע שנמשכת לתוך העיר, וריצה לידם חוסכת 5-6 רמזורים על פני הרחובות המקבילים. ברור שיש גם משהו מגניב בלהחליף את רחוב פרישמן בשדרות פנסילבניה בתור המסלול היומי, אבל אחרי כמה זמן מתרגלים לכל דבר, ומבחינת נוחות הגישה ומינימום עצירות, פרישמן עדיף. מה שנראה לי באמת מגוחך זה שגנץ עצר לדבר באמצע הריצה עם הצוות של ערוץ 2. הרי זה מוריד את הדופק ומשבש את כל האימון!

ביום חמישי התחלנו לעבוד מוקדם אז יצאתי לרוץ שעה לפני הזריחה. הרחובות היו ריקים, אבל באזור האנדרטות הלאומיות כבר היו מי שרצו. האזור הזה של העיר הוא המקום הכי מעניין לרוץ בו, במיוחד לתיירים. הקפתי בחושך את האובליסק הענק שנבנה לזכר ג'ורג' וושינגטון, ללא ספק האנדרטה הדרמטית ביותר מכולן. האובליסק נמצא בדיוק מול הבית הלבן, בזווית של 90 מעלות לגבעת הקפיטול, והוא מזכיר בעיקר זיקפה אדירה, שדי הולמת את העיר הזאת וכל מה שהיא מייצגת. אני לא רץ לכיוון הקפיטול כי הפארק שם נחצה בהמון רמזורים, ובמקום זה פונה לבריכת ההשתקפות המפורסמת, היכן שעצרות המחאה הגדולות נערכות. כאן, על המדרגות של אנדרטת לינקולן, נשא מרתין לותר קינג את נאום "יש לי חלום" באוגוסט 1963. ביתר הזמן יש פה המון תיירים שמנסים להצטלם בנקודה המדויקת שבו האובליסק, האנדרטה ובניין הקונגרס מתאחדים על קו ישר אחד – רק כדי לגלות שיש סטייה של כמה מעלות.

אפשר לרוץ על גדותיה של בריכת ההשתקפות, אבל השבילים במפלס העליון משני צדיה יפים ונוחים יותר. אורך הבריכה הוא מעט יותר מ-600 מטר ורוחבה כחמישים מטר, ואם מקיפים גם את אנדרטת מלחמת העולם השנייה  שבקצה המרוחק מאנדרטת לינקולן, זה יוצא סיבוב של קילומטר וחצי בערך. כל האזור נקי, מטופח ומואר היטב גם בלילה.  אני לא אוהב לרוץ בסיבובים אז אני לא עושה יותר מהקפה אחת.

בצדה הצפוני של בריכת ההשתקפות יש את האנדרטה המפורסמת למלחמת וייטנאם – קיר שחור שעליו חרוטים שמות הנופלים – ובצדה השני את האנדרטה היפה מכולן לדעתי, למלחמת קוריאה. שם, בשטח מגודר בצורת משולש ירוק, בין שיחים ועשבים, ניצבים 19 פסלי מתכת בהירים המדמים מחלקת חיילים בסיור. כל פסל גבוה מעט יותר מאדם רגיל, אבל בפסלים אין שום דבר הירואי או נשגב, כמו שיש בפסל המפורסם של המארינס מניפים את הדגל באיוו ג'ימה. החיילים הולכים במרחקים קבועים אלו מאלו, עטופים מעילי גשם גדולים, נושאים ציוד כבד, חלקם מעט שפופים, והם מזכירים בעיקר רוחות רפאים. לא מקובל לרוץ קרוב מדי לאנדרטאות האלו.

מכאן אפשר לחזור, לחצות את הכביש דרומה ולרוץ לכיוון אנדרטת ג'פרסון, בין עצי הדובדבן. אבל אני לא אוהב את הקטע הזה – השביל מלא בוץ, והעצים המרגיזים שולחים ענפים בגובה המדויק של המצח שלי, ככה שאם אני לא נזהר אפשר לסיים את האימון באופן טראגי (מבזק ב-YNet: "גבר כבן 45 במצב בינוני לאחר שנחבט בעץ דובדבן ונפל לאגם"). במקום זה אני חוצה עוד כביש, ורץ לאורך גדת הנהר אל פארק הפוטומק. על השביל הארוך שמקיף את הפארק אין נפש חיה. האור עולה לאט לאט, ובצד השני של הנהר ממריאות טיסות הבוקר בנמל התעופה רייגן. רק בדרך חזרה אני מתחיל לפגוש כמה רצים.