צילום: דניס זורע / נזיר זן אופטימי חולף מאחורי גדר / יפן / 2024
כיצד תלך ישר בשביל מתפתל בהר?
ובעוד חבריי נוסעים בין הרים ועמקים ברכבת ביפן, הנה פוסט ששי על קפה, פרדס, פר ודגים.
מדף . אמנות, שירה, ספרות . MADAF. ART, POETRY, LITERATURE
צילום: דניס זורע / נזיר זן אופטימי חולף מאחורי גדר / יפן / 2024
כיצד תלך ישר בשביל מתפתל בהר?
ובעוד חבריי נוסעים בין הרים ועמקים ברכבת ביפן, הנה פוסט ששי על קפה, פרדס, פר ודגים.
צילום: נילי יוגב / קשת / יפן / 2024
בבקשה לחתום כאן
ובעוד חבריי ביפן מתבוננים בקשת בענן כפולה מעל הים הנה פוסט מספר חמש על ספקות ועל לחמנייה חמה עם שומשום.
ציור זן יחד עם הקליגרפיה המסורתית הוא דוגמה קלאסית של עשייה לליטוש עצמי. העשייה יכולה להיות כל דבר. זוגיות, אומנות קרב, גינון, הכנת תה, עשיית אהבה, תפילת שמונה עשרה, ביצוע מוזיקלי, שטיפת כלים והנהלת חשבונות. יש אפילו סיפור על לוכד צרצרים. השינון והתרגול הבלתי פוסקים, מתוך החלטה, מנקים אט אט את הדברים שמפריעים לנו בעשייה כמו תסכול ופחדים ואנו מגיעים בליטוש בלתי פוסק לצלילות. זה נקרא בפואטיקה של הלימוד: ''לצחצח ולמרק את הראי האפל''. בטאו-טה צ'ינג כתוב: ''מי יוכל לדמום בעכירותו ולהצטלל לאיטו?''. זו אמנם אמרה טאואיסטית אבל יש זיקה הדוקה בין זן לטאו. סערות רגשיות מערפלות אותנו. ככה זה. מי מאיתנו מסוגל לעצור בעיצומה של סערת רגשות או רעיונות? נורא קשה. אבל שם, בדממה, מתחילה הצלילות.
לעניין הציור או הקליגרפיה המסורתית שהיא ציור האנרגיה של הסימניות היפניות, הנה דברי כצייר: ''מהות ציור הזן היא החתימה של רגע יקר ערך זה. הנחה אחת, זורמת. אותו השם על הטופס, על הצ'ק, על המכתב, על הצו, על הנייר כשרבוט. לאורך ציר הזמן, כילד, נער, בוגר, זקן. בכל פעם ללא דעת אנו פותחים ערוץ, פותחים דלת לתחושותינו, מצבנו, רוחנו. קו תקיף, מהסס, מודע, מרושל, שמח, מכונס, גאה, מסתתר. זוהי הדלת בינינו לעולם הטוען אותנו במצביו. טעון במצב וספוג בתחושתו אני נותן לחתימה להתהוות ללא מחשבה. העולם נעלם לרגע. רק הצפרדע וצליל היעלמותה במים, רק העלה המהסס באוויר בדרכו למטה, רק הרגש המתוק הכואב שעולה בי. אני מתעד את הפעולה חסרת הפנים שלבשה את צורת הצפרדע הנעלמת, את צורת העלה הנח על האדמה בסוף דרכו. פני נמתחות לשפתי הצפרדע הרחבות, מתחדדות לחרטום החולדה, צורתי משתנה, זהותי נעלמת. אני הנוצה, אני הרוח, אני הכובד הגוצי, אני היגון המתעוות. אני הפעולה. התנועה הגדולה זורמת דרכי, משנה צורות לפי היותה וזמנה, נקווית על הדף, נחתמת ונעלמת. על הדף לפני צוחקת אלי תמונתה שנשארה. החתימה נדרשת ממך כאן, אדוני, וכאן, וכאן. תודה. אני חותם שוב ושוב. אני החתום בזה מאשר בזאת כי חייתי, הרגשתי, ונתתי לזה, לזה ולזה ביטוי".
אין דרך לבטא ולחתום אופי זה ללא הכרה עמוקה של סדר, חוק, מבנה, משמעת פנימית, קבלה של מצב והשתנות. הכרה זו מקבלת את הלא ידוע והלא צפוי כחלק מהסדר הגדול שמעבר למושגינו האנושיים. זוהי משמעות האנוש הבוגר. משמעות הכרה זו היא אמונה המאפשרת שלא להימשך לנתיבים של תפיסות אחרות ולהילכד. משמעות מצב זה היא שיווי משקל על משמעויותיו הפיזיקליות, התחושתיות, הרגשיות.
דיבור פשוט
להיות טעון במצב וספוג בתחושתו זהו דבר הנדרש גם עבור שירת ההייקו היפנית: סגנון השירה הקצר בעולם שאפשר לכתוב עליו אנציקלופדיה שלמה. ביפן, מולדת ההייקו, נדרשו הכללים הבאים: מספר הברות מדויק (5,7,5), אזכור של אחד מזמני השנה: אביב, קיץ, סתיו וחורף, על ידי ייצוג של שם או דימוי, ואם אפשר, תמונת טבע. כל אלו היו חלק מדופק החיים היפני. כיום הפכה צורת שירה זו לנכס עולמי ויוצרים רבים משתמשים בה. בהוראת עיצוב וציור מצאתי את ההייקו היפני כלי מושלם על מנת ללמד ביטוי מרוכז ללא עודפים טפלים, לבטא רגש אישי ופרטי ללא מסננים תרבותיים וחברתיים וכמו כן את היכולת לערוך סדר עניינים. דיבור פשוט היוצר שירה, לוכד ומבטא משמעות ורוח דרך פורמט מצומצם:
סוּפֶּר
שכונתי
פוגש
ידיד ותיק
אין מה להגיד
פיסת מציאות יפה זאת נרשמה על ידי תמר לוטן, אשה צוחקת שלמדה אצלי עיצוב, הבינה ובתורה לימדה ילדים להבין.
והייקו נוסף של ספטמבר:
ראשה
הצחור
שותתת
ריח מתוק
חבצלת החוף
ההרגשה מופיעה כצליל-על והיא אחד מסימני האיכות של הביטוי. תחושה זו נדרשת כמטרה מהיוצר ומהיצירה כתוצאה ממשית. כל עבודת היצירה מכוונת לכך כמנסחת תחושה. ישנן שתי דרכים למצוא את הצליל הקסום הזה: האחת היא בבנייה מודעת על מנת להשיג את המטרה. השנייה, והיא מתאימה יותר לענייננו, היא לכידת הרגע עצמו ללא כוונות מיותרות. אז בהתבוננות חוזרת ניווכח מיד האם אור נסתר זה של התחושה מופיע או אינו מופיע.
שתי דרכים אלו הן הוויכוח, הנצחי כמעט, אודות הדרך להארה. ליטוש ושינון עד הרגע שבו נופל המסך או הליכה סקרנית בדרכך עד אשר תמצא את עצמך במקרה מצדו השני של המסך. מבחינה זו יצירה זו של יפן תואמת את פריצות הזן. היה ריק. לך ישר. ראה. ראה.
ספק
עוד מושג שחשוב להזכיר הוא כדור או גוש הספק הגדול: זהו מצב מובחן בחניכה שבו החניך נתקף פקפוק נוראי. הרגש יושב לך בבטן ושורף אותך. במסורת לימודי הזן ממשילים את הלימוד לקשירת עיני המחפש, הצבתו על סף תהום ועזיבתו שם. דרמטי מאוד, אבל יש לכך בסיס: כל שדה הוא מפה של יחסים, כיוונים ותופעות. אם אני מכיר רק שדה אחד עבורי הוא בלעדי. מכיוון שזה האמצעי שדרכו אני יוצר קשר עם העולם אני קנאי לשלמותו וקיומו. כאשר תפיסתי מאבדת את הבלעדיות, אני מרגיש שיסודות העצמי שלי, החשיבה והאמונה, מתמוטטים. במצב כזה אני חייב שיטה ועשייה ברורה כמו דוגמאות האמנות והעבודה שהזכרתי משום שזה יהיה הדבר המעשי היחיד שאוכל להיתלות בו. בלי סדר דברים קבוע שאני מחויב לו בהחלטה עיקשת אני יכול ללכת לאיבוד ממש כמו שרוטי הסמים או הלם הקרב: החל מייאוש ואבדן דרך וכלה במצבים פסיכוטיים. אני מטיל ספק בדרך, בעצמי, בחיים ובכלל.
חליל ג'ובראן כתב בשירו ''הכאב'': ''כאבך הוא התבקעות המעטה המגונן על הבנתך''. כשהכאב הופך לבלתי נסבל אנחנו מגיבים בהתנתקות למרות שהדרך לפתרון היא להיכנס אליו, אל הכאב. זהו מצב רוח שיש לחצות אותו באמצעות החלטה ודבקות בפעולה. מיאמוטו מוסאשי המכונה ''קדוש החרב'' מתקופת המאה ה-17 ביפן אמר שמעבר הכרחי, מהרגע שנכנסנו אליו, יש לחצות בנחישות וללא הפסקה. עצה מצוינת לג'יפאים מתחילים. פעם במחנה צופים הקמנו גשר חבלים מפחיד נורא. הצמדנו לו שלט: מי שהולך ליפול שימשיך ללכת.
בכל אופן, אחרי תקופה דיכאונית עד עפר, יכול מישהו בעיר הגדולה לקום ולקלוט שהלחמנייה החמה עם השומשום והחמאה המלוחה והקרה וכוס הקפה בחלב חם הם ממשיים. הרגע הוא אמיתי, הוא לא רוצה ולא זקוק לחלופות כי הוא עייף מהחיפוש, זה טוב כאן ועכשיו, והוא חופשי. הבין! בטח יכין לו כוס קפה נוספת כדי להאריך את קסם הרגע אבל זה מיותר. הוא כבר צריך להעריך את הרגע הבא. כמובן שיהיו כאלה שזה לא עובר אליהם. ככה זה.
לעשות
ונסיים עם המושג הטאואיסטי או דאואיסטי "עשייה ללא עשייה" (ווּ-ווֵי בסינית). שמשמעו אי עשייה, ללא מעורבות, כך מעצמו. הפעולה הנעשית מעצמה. פעולה נכונה וטבעית, חסרת כפייה תודעתית. פעולה הנעשית מעצמה על פי טבעה: צמיחת החרצית, מעוף הדרור, זרימת הנהר, גירוד האף, נשימה. אפס התערבות, שעלולה לסכסך, במהלך הדברים. לזרום עם הדברים ולהיות אחד עם ההתרחשות, עם היריב שאינו יריב, עם הכלי ועם היד שאינה יד.
אמנות
המצבים
עצמם באים משדות שונים של המציאות סביבנו ויש להבחין ביניהם בבירור: סביבה, גוף,
יחסים. אלו שדות יסודיים. עליהם נבנים וצומחים שדות על גבי שדות היוצרים במורכבות
מופלאה את מה שמכונה עולם התופעות או החלום. זהו המסך שדרכו צריך לפרוץ. אין שום
סיבה לבטלו, גם אין אפשרות, אולם עינו הנוקבת של היוצר נחה לרגע על דבר משותף לכל.
זהו רגע חסר אינטרסים ומשום כך הוא חסר תועלת במהותו. אז, במבט המשותף, יכולה
להיווצר אחווה. איש זן אמיתי הוא אמן. אמן אמיתי הוא איש זן. ועל סוף העולם בפרק
הבא מחר.
מהו משקלו של ענן?
ובעוד חבריי מתבוננים באמנות ושותים תה ביפן הנה פוסט מספר ארבע על חידות סתומות, על שירה בקיצור, על חתימה ועל ספק
צילום: אריה קוץ / סתיו / יפן / 2024
רק קצת תשומת לב
ובעוד חבריי אוכלים סושי מצוין ורואים ארכיטקטורה ביפן,
הנה פוסט מספר שלוש עם אפרסקים, אצבעות וזונות.
במסורת הזן קוראים לזה ''לצאת מהבאר''. אלדוס הקסלי קרא לזה לצאת מהבקבוק או הצנצנת. מסכות, תבניות והתניות שנופלות בשעת חירום ולחץ ומפנות מקום או מרחב למימד אחר של קשר. ללא מילים, זפנימי ומוחלט כמוות, חסר שיפוט, מהמם בעוצמתו ומותיר חותם מעצב. במקרה זה החרב פתחה את החלון. במקרה אחר זהו צליל רעף נופל או נשירתו השקטה של הפרח. שוב, מאה אחוז נוכחות שמשמעה ערות ושינוי היחסים בינך לסביבתך.
צילום: אריה קוץ / פגודת הזהב /סתיו / יפן
לישון ולהתעורר
ובעוד חבריי ממשיכים לבקר דרקונים ביפן, הנה פוסט מספר 2 על אספרסו קצר מדי, ועל חתול קשור.
לקשור חתול
צילום: אריה קוץ / דרקון בענן / מסך הזזה / מוריהירו הוסוקאווה / יפן
מה תופסות הצפרדעים?
על זן פרק 1
לפני הרבה שנים אילאיל שני זצ''ל הזמינה אותי לשאת הרצאת אורח לתלמידי פילוסופיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מאוחר יותר העליתי את ההרצאה כמאמרים באתר ניו-אייג' אנרג'י מעריב. הנה חלק ראשון מתוך חמישה.
על תפיסה
הדרכה לקריאת שיר השירים
סְבִיב הַמִּלָּה מִשְׂתָּרֵעַ מֶרְחָב שֶׁל שְׁתִיקָה. לְלֹא הַמִּלָּה לֹא הָיָה מֶרְחָב זֶה נִבְרָא. סְבִיב הַפָּסוּק מִשְׂתָּרֵעַ מֶרְחָב שֶׁל שְׁתִיקָה. לְלֹא הַפָּסוּק לֹא הָיָה מֶרְחָב זֶה נִבְרָא. סְבִיב הַשִּׁיר מִשְׂתָּרֵעַ מֶרְחָב שֶׁל שְׁתִיקָה. לְלֹא הַשִּׁירָה לֹא הָיָה מֶרְחָב זֶה נִבְרָא.
כְּנוּסִים אֶל בֵּיתָם בַּסֵּפֶר, מְקֻפָּלִים וּמְצֻפָּפִים הַפְּסוּקִים וְהַמִּלִּים לְמִרְקָם מְקֻדָּד הַמְּכַסֶּה מַעֲשֵׂה חוֹשֵׁב אֶת פָּנָיו שֶׁל מֶרְחַב אֵינְסוֹף הָאוֹר הַבָּהִיר שֶׁגַּם הוּא מְחֻלָּק לְבָתִּים בָּתִּים וּמְכֹרָךְ וְאָרוּז בְּחֶלְקוֹת עוֹר שָׁחֹר. יוֹדְעֵי הח''ן הַמְּיֻמָּנִים, הַמְּחוֹנָנִים, יוֹדְעִים בְּפָתְחָם אֶת דַּלְתוֹת הַכְּרִיכָה לְהַבִּיט וְלִבְרֹר אֶת הַמִּלִּים וּלְהַסִּיעָן בְּמֶרְחֲבֵי נַפְשָׁם מְאִירוֹת וְחָפְשִׁיּוֹת וּבוֹעֲרוֹת. אָז, לְאַחַר שִׁכְרוֹן הַטְּבִילָה בַּגַּלִּים בַּקְּרִינָה וּבְזֹהַר, נִסְגָּרוֹת מְכַסּוֹת כַּנְפֵי דַּלְתוֹת הָעוֹר כְּמִסְגֶּרֶת עַל הַשִּׁירָה וְהַתָּגִים. הַמִּלִּים וְהַפְּסוּקִים מֻצְפָּנִים חֲזָרָה לַמַּדָּפִים, אֶל עֲלֵי הַדַּפִּים, הַסּוֹד הַטָּמִיר נֶאֱלַם וְהָעוֹלָם חוֹזֵר אֶל הַחוֹל הַנִּגָּר.
אַךְ כַּאֲשֶׁר נִקַּח אֶת מַעֲשֵׂה הָרוֹקֵם וְנַתִּיר אוֹתוֹ מֵאֲרִיזָתוֹ הַמְּהֻדֶּקֶת בְּחֶבְלֵי תְּפִלִּין וְהַשְׁבָּעוֹת אֶל אֲמִירוֹת בּוֹדְדוֹת, אֶל פְּסוּקִים הָעוֹמְדִים בִּפְנֵי עַצְמָם, מִלִּים וּתְנוּעוֹת, יִפְרַח מִיָּד כָּל תַּג וִימַלֵּא עוֹלָם בְּסוֹדוֹ. אֵשׁ שְׁחֹרָה עַל גַּבֵּי אֵשׁ לְבָנָה וְכָל צִבְעֵי הַקֶּשֶׁת בֵּינֵיהֶם וּבֵינֵיהֶן: כֶּתֶם, פָּז, שֶׁנְהָב, אֱגוֹז וְטַל עוֹבֵר.
בִּתְשׁוּקָתֵנוּ
נָאֵט נָא מְעַט אֶת הָרֶצֶף הַמָּהִיר שֶׁל מְנִיַּת הַמִּלִּים וְהַפְּסוּקִים
הַמַּרְכִּיבִים אֶת שְׁמוֹ שֶׁל הַבּוֹרֵא הֶעָלוּם. נַבִּיט בְּשִׁיר הָאַהֲבָה,
בְּחֶלְקָתוֹ שֶׁל פָּסוּק זוֹרֵם, וְנִרְאֶה נָהָר וׇאֵל, נְהָרָה וְאֵלָה. וְאִם
נָאֵט עוֹד אֶת מַבָּטֵנוּ הַצָּמֵא וְהַחוֹפֵז, נִרְאֶה אֶת חֶלְקוֹת הַמַּבּוּעַ
הַמְּשַׂחֲקוֹת עִם הַגָּדוֹת וְאַחַת עִם הַשְּׁנִיָּה. אָז, נוּכַל לַהֲגוֹת
הֲבָרוֹת, לְהַטְעִים וְלִטְעֹם. אֶצְבְּעוֹתֵינוּ תִּכְבַּדְנָה, תִּפְעַמְנָה,
וְתַחַת שְׁמוּרוֹתֵינוּ הַמְּצֹעָפוֹת יִפָּתְחוּ שַׁעֲרֵי וּמַקּוֹפֵי
הַמֶּרְחָב הָרֵיק בֵּין הַמִּלִּים וּבֵין הָאוֹתִיּוֹת, וְסִימָנֵי הַנִּקּוּד
יִהְיוּ לְטִפּוֹת שֶׁל מוֹר וּבֹשֶׂם בִּנְהַר הָאֵשׁ הַלָּבָן שֶׁל
הַהִשְׁתּוֹקְקוּת.
~ ואהבת אשה אחת ~
"אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה - בֶּאֱמֶת אֱהֹב אוֹתָהּ.
מָצָא אֶת הָאַחַת שֶׁמְּדַבֶּרֶת לְנִשְׁמָתְךָ,
מְצָא אֶת הָאַחַת שֶׁאַתָּה אוֹהֵב בְּאֹפֶן לֹא הֶגְיוֹנִי.
זְרֹק אֶת רְשִׁימַת הַמַּכֹּלֶת שֶׁל הַהַעֲדָפוֹת שֶׁלְּךָ,
שִׂים אֶת הָאֹזֶן עַל לִבָּהּ וְהַקְשֵׁב.
שְׁמַע אֶת הַשֵּׁמוֹת, אֶת הַתְּפִלּוֹת, אֶת הַשִּׁירִים שֶׁל כָּל דָּבָר חַי -
כָּל דָּבָר מְכֻנָּף, כָּל דָּבָר פַּרְוָתִי אוֹ עָטוּף קַשְׂקַשִּׂים,
כָּל יְצוּר מִתַּחַת לָאֲדָמָה אוֹ מִתַּחַת לַמַּיִם,
כָּל דָּבָר יָרֹק אוֹ פּוֹרֵחַ, כָּל יְצוּר שֶׁעוֹד לֹא נוֹלַד אוֹ מֵת.
שְׁמַע אֶת הַשְּׁבָחִים וְהַגַּעֲגוּעַ שֶׁלָּהֶם אֶל הָאַחַת שֶׁנָּתְנָה לָהֶם חַיִּים.
אִם לֹא שָׁמַעְתָּ הַשֵּׁם שֶׁלְּךָ עֲדַיִן, סִימָן שֶׁלֹּא הִקְשַׁבְתָּ מַסְפִּיק זְמַן.
אִם הָעֵינַיִם שֶׁלְּךָ לֹא מְלֵאוֹת בִּדְמָעוֹת, אִם לֹא אַתָּה לֹא מַרְכִּין רֹאשׁ לְרַגְלֶיהָ,
לֹא הִתְאַבַּלְתָּ מֵעוֹלָם עַל כָּךְ שֶׁכִּמְעַט אִבַּדְתָּ אוֹתָהּ.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה – אִשָּׁה אַחַת, מֵעֵבֶר לְעַצְמְךָ;
מֵעֵבֶר לָרָצוֹן, תְּשׁוּקָה וְהִגָּיוֹן;
מֵעֵבֶר לַהַעֲדָפוֹת הַגַּבְרִיּוֹת שֶׁלְּךָ לִנְעוּרִים, יֹפִי וְגִוּוּן;
וּמֵעֵבֶר לְכָל הַמֻּשָּׂגִים הַשִּׁטְחִיִּים שֶׁלְּךָ עַל חֹפֶשׁ.
נָתַנּוּ לְעַצְמֵנוּ כָּל כָּךְ הַרְבֵּה אֶפְשָׁרוּיוֹת עַד שֶׁשָּׁכַחְנוּ
שֶׁשִּׁחְרוּר אֲמִתִּי מַגִּיעַ דַּוְקָא כְּשֶׁאֲנַחְנוּ עוֹמְדִים, בְּלִי לְוַתֵּר, בְּאֶמְצַע הָאֵשׁ שֶׁל הַנְּשָׁמָה שֶׁלָּנוּ,
וְנִשְׂרָפִים בַּהִתְנַגְּדוּת שֶׁלָּנוּ לָאַהֲבָה.
יֵשׁ אֵלָה, אֵלָה אַחַת בְּכָל אִשָּׁה.
תִּסְתַּכֵּל לָהּ בָּעֵינַיִם וְתִרְאֶה, מַמָּשׁ תִּרְאֶה אִם הִיא הָאַחַת שֶׁתָּבִיא אֶת הַגַּרְזֶן אֶל רֹאשְׁךָ.
אִם לֹא- לֵךְ מִשָּׁם. עַכְשָׁו. אַל תְּבַזְבֵּז אֶת הַזְּמַן בְּ"לְנַסּוֹת".
דַּע שֶׁהַהַחְלָטָה שֶׁלְּךָ לֹא בֶּאֱמֶת קְשׁוּרָה אֵלֶיהָ,
כִּי בְּסוֹפוֹ שֶׁל דָּבָר זֶה לֹא עִם מִי, אֶלָּא מָתַי אֲנַחְנוּ בּוֹחֲרִים לְהִכָּנַע.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם... אֱהֹב אִשָּׁה.
אֱהֹב אוֹתָהּ לְמַעַן הַחַיִּים - מֵעֵבֶר לְפַחַד הַמָּוֶת שֶׁלְּךָ,
מֵעֵבֶר לַפַּחַד שֶׁלְּךָ מֵהַנָּשִׁים שֶׁל הֶעָבָר שֶׁלְּךָ,
וּבְעִקָּר מֵעֵבֶר לַפַּחַד הַגָּדוֹל לִהְיוֹת מֻפְעָל וְנִשְׁלָט עַל יְדֵי הָאִמָּא שֶׁבְּתוֹךְ הָרֹאשׁ שֶׁלָּךְ.
אַל תַּגִּיד לָהּ שֶׁאַתָּה מוּכָן לָמוּת לְמַעֲנָהּ.
תַּגִּיד שֶׁאַתָּה מוּכָן לִחְיוֹת אִתָּהּ, לִנְטֹעַ עֵצִים אִתָּהּ וְלִרְאוֹת אוֹתָם גְּדֵלִים.
תִּהְיֶה הַגִּבּוֹר שֶׁלָּהּ בְּכָךְ שֶׁתֹּאמַר לָהּ כַּמָּה הִיא יָפָה בְּכָל הַהוֹד הָרָגִישׁ וְהַפָּגִיעַ שֶׁלָּהּ.
בְּכָךְ שֶׁתְּסַיֵּעַ לָהּ לִזְכֹּר כָּל יוֹם מֵחָדָשׁ, דֶּרֶךְ הַהַעֲרָצָה וְהַמְּסִירוּת שֶׁלְּךָ, שֶׁהִיא אָכֵן אֵלָה.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה, בְּכָל הַפָּנִים שֶׁלָּהּ, דֶּרֶךְ כָּל הָעוֹנוֹת שֶׁלָּהּ,
וְהִיא תְּרַפֵּא אוֹתְךָ מֵהַסְּכִיזוֹפְרֶנְיָה שֶׁלְּךָ,
מֵהַפִּצּוּל שֶׁל מַיְנְד כָּפוּל וְלֵב חָצוּי שֶׁיֵּשׁ בְּךָ,
הַפִּצּוּל שֶׁמַּשְׁאִיר אֶת הָרוּחַ וְהַגּוּף שֶׁלָּךְ נִפְרָדִים,
שֶׁמַּשְׁאִיר אוֹתְךָ לְבַד, תָּמִיד מְחַפֵּשׂ מִחוּץ לְךָ,
תָּמִיד מְחַפֵּשׂ מַשֶּׁהוּ חִיצוֹנִי שֶׁאוּלַי סוֹף סוֹף יַהֲפֹךְ אֶת הַחַיִּים שֶׁלְּךָ לְשָׁוִים לִחְיוֹת.
תָּמִיד תִּהְיֶה עוֹד אִשָּׁה.
בְּקָרוֹב הַחֲדָשָׁה וְהַנּוֹצֶצֶת תַּהֲפֹךְ לִהְיוֹת יְשָׁנָה וּמְשַׁעֲמֶמֶת,
וְשׁוּב תַּהֲפֹךְ לַחֲסַר מְנוּחָה, מַחֲלִיף נָשִׁים כְּמוֹ מְכוֹנִיּוֹת,
סוֹחֵר בְּאֵלֶּה שֶׁמּוּלְךָ תְּמוּרַת הַאוֹבְּיֵקְט הָאַחֲרוֹן שֶׁעוֹרֵר אֶת הַתְּשׁוּקָה הָרִגְעִית שֶׁלְּךָ.
גֶּבֶר לֹא צָרִיךְ בְּחִירוֹת נוֹסָפוֹת.
מָה שֶׁגֶּבֶר צָרִיךְ זֶה אִשָּׁה, אֶת הַדֶּרֶךְ הַנָּשִׁית, שֶׁל סַבְלָנוּת וְחֶמְלָה,
שֶׁל חֹסֶר-חִפּוּשׂ וְחֹסֶר מִרְדָּף, חֹסֶר מַעֲשֶׂה.
מָה שֶׁגֶּבֶר צָרִיךְ זֶה נְשִׁימָה עֲמֻקָּה בְּמָקוֹם אֶחָד וְהִשְׁתַּקְּעוּת עֲמֻקָּה,
תּוֹךְ כְּדֵי שֶׁאַתָּה מַצְמִיחַ שָׁרָשִׁים מְפֻתָּלִים וּמַסְפִּיק חֲזָקִים
כְּדֵי לְהַחְזִיק אֶת הָאֲדָמָה בִּזְמַן שֶׁהִיא מְנַעֶרֶת מֵעָלֶיהָ אֶת הַמֶּלֶט וְהַפְּלָדָה.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה, רַק אִשָּׁה אַחַת.
תֹּאהַב אוֹתָהּ וְתָגֵן עָלֶיהָ כְּאִלּוּ הִיא הַגָּבִיעַ הַקָּדוֹשׁ הָאַחֲרוֹן.
אֱהֹב אוֹתָהּ דֶּרֶךְ פַּחַד הַנְּטִישָׁה שֶׁלָּהּ,בּוֹ הִיא מַחְזִיקָה עֲבוּר הָאֱנוֹשׁוּת כֻּלָּהּ.
לֹא, הַפֶּצַע הוּא לֹא רַק שֶׁלָּהּ וְהִיא לֹא אֲמוּרָה לְרַפֵּא אוֹתוֹ לְבַד.
לֹא, הִיא לֹא חַלָּשָׁה בַּתְּלוּת בַּשֻּׁתָּפוּת שֶׁלָּהּ.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה לְאֹרֶךְ כָּל הַדֶּרֶךְ עַד שֶׁהִיא תַּאֲמִין לָךְ;
עַד שֶׁהָאִינְסְטִינְקְטִים שֶׁלָּהּ, הָרְאִיָּה הָעֲמֻקָּה שֶׁלָּהּ,
הַקּוֹל שֶׁלָּהּ, הָאָמָּנוּת שֶׁלָּהּ, הַלַּהַט שֶׁלָּהּ, הַפְּרָאוּת שֶׁלָּהּ יַחְזְרוּ אֵלֶיהָ.
עַד שֶׁהִיא תָּשׁוּב לִהְיוֹת כּוֹחַ שֶׁל אַהֲבָה,
חֲזָקָה יוֹתֵר מִכָּל הַשֵּׁדִים שֶׁל הַמֶּדְיָה הַפּוֹלִיטִית
הַמְּבַקְּשִׁים לְדַכֵּא וְלַהֲרֹס אוֹתָהּ לְאֹרֶךְ הִיסְטוֹרְיָה שְׁלֵמָה.
עַד שֶׁהִיא תּוּכַל לָקַחַת בַּחֲזָרָה אֶת הַתַּפְקִיד שֶׁלָּהּ,
שֶׁהֻקְטַן וְעֻוַּת עַל יְדֵי גְּבָרִים, צְבָאוֹת, מֶמְשָׁלוֹת וְאַנְשֵׁי דָּת.
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם, הַנַּח לַמַּטָּרוֹת וְלָאָגֶ'נְדּוֹת שֶׁלְּךָ, לָרוֹבִים שֶׁלְּךָ וּלְשִׁלְטֵי הַמְּחָאָה.
אַתָּה לֹא צָרִיךְ לְהַתְחִיל מִכָּל הָעוֹלָם,
אַתָּה יָכוֹל פָּשׁוּט לֶאֱהֹב - א וֹ תָ ה.
הַנַּח לַמִּלְחָמָה הַפְּנִימִית שֶׁלְּךָ, לְכַעַס הַצִּדְקָנִי שֶׁלְּךָ, וֶאֱהֹב אִשָּׁה ...
מֵעֵבֶר לְכָל הַשְּׁאִיפוֹת שֶׁלְּךָ לִגְדֻלָּה, מֵעֵבֶר לְחִפּוּשׂ הָעִקֵּשׁ שֶׁלְּךָ לְהַצְלָחָה אוֹ לְהֶאָרָה.
הַגָּבִיעַ הַקָּדוֹשׁ עוֹמֵד לְפָנֶיךָ, מָה שֶׁחִפַּשְׂתָּ נִמְצָא מוּלְךָ,
אִם רַק תִּקַּח אוֹתָהּ אֶל בֵּין יָדֶיךָ וְתַפְסִיק אֶת הַחִפּוּשׂ
אַחֲרֵי מַשֶּׁהוּ שֶׁהוּא מֵעֵבֶר לְאִינְטִימִיּוּת הַזּוֹ.
מָה אִם הַשָּׁלוֹם, בְּךָ וּבָעוֹלָם,
הוּא חֲלוֹם שֶׁאֶפְשָׁר לְהִזָּכֵר בּוֹ מֵחָדָשׁ וּלְהַחְזִיר אוֹתוֹ אֵלֵינוּ,
רַק דֶּרֶךְ הַלֵּב שֶׁל הַדֶּרֶךְ הַנָּשִׁית, וְיִהְיֶה זֶה לֵב שֶׁל גֶּבֶר אוֹ אִשָּׁה?
מָה אִם אַהֲבָה שֶׁל גֶּבֶר לְאִשָּׁה, בַּדֶּרֶךְ הַנָּשִׁית,
הִיא הַמַּפְתֵּחַ הַיָּחִיד שֶׁיָּכוֹל לִפְתֹּחַ אֶת הַלֵּב שֶׁלָּהּ (וְגַם שֶׁלּוֹ)?
אִם אַתָּה רוֹצֶה לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם ...
אֱהֹב אִשָּׁה עַד לְעִמְקֵי הַצְּלָלִים שֶׁלְּךָ,
וְעַד לַפְּסָגוֹת הַגְּבוֹהוֹת בְּיוֹתֵר שֶׁל הַהֲוָיָה שֶׁלְּךָ,
בַּחֲזָרָה לַגַּן שֶׁבּוֹ פָּגַשְׁתָּ אוֹתָהּ לָרִאשׁוֹנָה,
בַּחֲזָרָה לַשַּׁעַר הַהוּא בּוֹ עֲבַרְתֶּם יַחַד כְּאוֹר וּכְאֶחָד,
אֶל הַנְּקֻדָּה מִמֶּנָּה אֵין חֲזָרָה, עַד קְצֵה וּתְחִלַּת כַּדּוּר הָאָרֶץ הֶחָדָשׁ ."
כָּתְבָה Lisa Citore
תַּרְגּוּם Rasila Deva